Hypotheek | Geld Lenen | Krediet

Alles over geld

Goudzoekers, een ware goudmijn? 4073

without comments

Deze tracker heeft ruim 8 miljard dollar in ‘beheer’ en staat genoteerd aan de NYSE. In de tracker zijn 31 aandelen opgenomen. De grootste holdings van de ETF zijn Barrick Gold, Goldcorp, Newmont Mining, Silver Wheaton, Yamana Gold, Randgold Resources, Anglogold Ashanti en Kinross Gold. Enkele hiervan, zoals Silver Wheaton, Barrick en Kinross hebben wij op onze site al eerder besproken en heeft ons goud opgeleverd. Lokaal is de allocatie als volgt: 64 % Canada, 16,5 % Verenigde Staten, 11 % Zuid-Afrika, 3,8 % Peru en 4,9% overig.

Bovendien werden de mijnen steeds minder productief. Zoals dat bij iedere mijn het geval is, raken ook goudmijnen na verloop van tijd uitgeput. De gouddelvers moesten steeds meer uitwijken van eenvoudige mijnen in de Verenigde Staten en Australië naar minder toegankelijke gebieden in zoals Afrika en Latijns Amerika.

Onderwijl is er het nodige veranderd. Het dividend is gemiddeld met 40% verhoogd en de goudmijnen hedgen het goud niet meer. Dit heeft wel veel geld gekost. De waardering van de goudmijnen is ten opzichte van de goudprijs nog steeds ondergewaardeerd, zodat kopen interessant kan zijn om uw beleggingsportefeuille extra te laten schijnen. Wilt u ook in opties beleggen en gebruikmaken van interessante strategieën? Koop dan hier het e-book.

Risico ontlopen aan de andere kant wordt zwaar bestraft, omdat de creditrente onder het inflatieniveau ligt, wat voor vermogenserosie zorgt. Dat voelt niet zo vervelend als een plotselinge aandelencrash, maar je herstelt er niet van.

Centrale bankiers reageren en regeren

Centrale bankiers mondiaal zetten bazooka’s in. Na de Europese Centrale Bank (ECB) was het de beurt aan Ben S. Bernanke van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken, de Fed, die weer een ronde van lichtzinnig bijdrukken van geld zonder einddatum aankondigde.

ontzettend Populair

Vroeger kochten goldbugs wel steekhoudend goudmijnen, maar om het beleggen in goud toegankelijker te maken werden de goudmijnen trackers gecreëerd. ETF’s werden met de explosief in prijs toenemende goudprijs krachtig populair en de goudmijnen werden hier het slachtoffer van, omdat de beleggers de goudmijnen steeds meer links lieten liggen. Doordat goudfondsen hun risicos (goudposities) afdekten,ging dat ten koste van de voordeel en werd er jarenlang nauwelijks geprofiteerd van de stijgende goudprijs.

Golddiggers, een goudader?

Uitgerekend de goudprijs met een koers van $1.774 nabij 7% onder de hoogste koers noteert, staan de koersen van goudmijnen nog steeds relatief gezien laag met nu een doorsnee koers-winstverhouding van 18. Geschiedkundig is echter een koers-winstverhouding van gemiddeld 30 gebruikelijk.

Hiermee kunnen we stellen dat we nu in een staat terecht zijn gekomen waarin niet de bezitters van vermogen het voor het zeggen hebben, maar centrale bankiers en andere bureaucraten. Risico aanvaarden wordt beloond, want schulden wordt geledigd en debetrente geaffecteerd laag gehouden.

Dekking in goud gezocht Paniek

Met alle stimuleringspakketten en bezield door vrees voor prijsstijging, vlucht een aantal beleggers in goud. Sinds 26 juli, de dag dat Mario Draghi de markten vertelde dat de ECB alles zal doen om de euro te redden, steeg de prijs van het glimmende edelmetaal met ruim 9%. In dezelfde tijdsbestek stegen de koersen van goudmijnondernemingen in de Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) met ruim 22%. Op 21 augustus zetten we reeds GDX rond een koers van $46 in de schijnwerpers.

Niettemin sedert november vorig jaar was de merite van deze goudmijntracker met ongeveer 28% ingestort ten opzichte van het edelmetaal maar met een daling van 7%. Na een jarenlange underperformance is er sinds anderhalve maand sprake van een sterke outperformance van de goudmijnen ten opzichte van de prijs van materieel goud.

Golddiggers, een grote goudmijn?

De koers van goudmijnen is te laag ten opzichte van de goudprijs, zoals wij al eerder aangaven. Aan u de vraag of u daar als golddigger van wilt gebruikmaken: zie ons artikel.

Circa 2 maanden geleden waren goudfondsen zeer ondergewaardeerd! Dat was gezien de koersontwikkeling naderhand een heel mooi koopmoment. Toentertijd hebben wij in ettelijke artikelen op onze site daar ook koopaanbevelingen over gegeven, maar nog steeds zijn de golddiggers niet excessief duur te noemen.

In combinatie met de stijgende loonkosten kost het tegenwoordig gemiddeld ongeveer $900 om een troy ounce goud te exploiteren. Een decennium geleden kostte dat nog ‘slechts’ $200. Als laatste oorzaken voor het uit de betovering raken van goudmijnen waren de mislukte acquisities en het niet tot nauwelijks uitkeren van dividend.

Uiteraard kunt u aandelen kopen van junior-mijnen, waarvan de reële exploratie nog lang op zich laat wachten, maar voor de belegger die goud ziet als een goede hedge tegen (toekomstige) inflatie, geven wij de voorkeur aan de tracker Market Vectors Gold Miners (GDX).

Tags: Optie Academy, goud

Written by artikeltornado.nl

oktober 4th, 2012 at 1:31 am

Posted in artikelen