Hypotheek | Geld Lenen | Krediet

Alles over geld

Lening aflossen is meestal de beste investering

without comments

Lening aflossen is meestal de beste investering

Veel mensen zijn bereid om geld te lenen om succesvol te beleggen: zonde, want als je erover nadenkt is het aflossen van een lening uiteindelijk de beste belegging. Toch is er ook een uitzondering.

Weg met die lening!
Een lening is duur: percentages variëren van acht procent tot wel vijftien procent op jaarbasis. Hierdoor betaal je veel rente en dit weegt eigenlijk nooit op tegen het rendement van een belegging. Denk er maar eens over na: op een spaarrekening ontvang je tussen de 2 en 3 procent, met obligaties tussen de 3 en 4 procent en met aandelen mits je gelukt hebt 5-7 procent.

Dit betekent dat het alleen mogelijk is om winst te maken met geleend geld op de beurs wanneer je extreem speculatieve posities inneemt. Vergelijkbare posities kennen een enorm risico waarbij je bijna al je geld kunt verliezen. Speculeren met sprinters of turbo’s kan een leuk spelletje zijn maar doe het alleen maar met geld dat je kunt verliezen.

In de meeste gevallen is het aflossen van een lening dus de beste investering, aangezien je rendement dan gelijk is aan het rentepercentage dat je anders zou betalen. Toch kan het soms interessant zijn om te lenen voor een investering.

Lenen voor een huis
De enige aanschaf die een lening eigenlijk waard is, is een huis. Een hypotheek kent door de waarde van het onroerend goed een lager rentepercentage en je huis is daarnaast iets waar je nog tientallen jaren plezier van kunt hebben. De gemiddelde huizenprijs is de afgelopen eeuw ieder jaar zo’n vier tot vijf procent toegenomen en dankzij de fiscaal gunstige regelingen rondom de aankoop van een huis vormt dit momenteel de beste investering die je maar kunt doen.

Je kan natuurlijk gaan huren, maar bedenk dat dit een vorm van consumeren is. Je betaald periodiek een bepaald bedrag maar je krijgt er op de lange termijn niets van terug. Los dus je overbodige leningen af, maar wees niet bang om een hypotheek af te sluiten: uiteindelijk is dat de beste belegging!

Tags: Restschuld hypotheek

Written by admin

september 7th, 2012 at 11:13 am

Posted in artikelen

Tagged with , ,